Heden
Na een lange geschiedenis herbergt het Willem Vroesenhuys tegenwoordig achttien wooneenheden die eigendom zijn van, en beheerd worden door Woonpartners Midden-Holland. Hierin wonen mensen van alle leeftijden.
Wonen in een monumentaal pand met een gedeelde privétuin heeft zowel voor- als nadelen. Er is meer sociale interactie tussen de bewoners. Alleen buiten zitten is er vaak niet bij, want meer buren willen genieten van de tuin en ook toeristen werpen vaak kort een blik in de tuin. Sociale controle is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, relatief laag.
Verder is dit antieke pand eigenlijk een relatief rustig dorpje in de stad Gouda. Ideaal gelegen, ervaar je niet de drukte van de stad, maar zijn de winkels op enkele minuten loopafstand en profiteer je toch van de nabij gelegen voorzieningen. Door het groeiende toerisme in Gouda is voor de bewoners woongenot en privacy helaas verminderd, waardoor er bezoekregels zijn opgesteld om dit te reguleren en verbeteren.
Omdat het Willem Vroesenhuys een rijksmonument is, geeft dat enkele restricties in het gebruik van de woonruimte. Alle huizen bevatten monumentale elemanten die niet zondermeer veranders mogen worden. De authentieke vloertegels moeten blijven zitten en aan de gevels mag niets worden veranderd.
De bewoners ontplooien diverse activiteiten binnen het hofje. ’s Zomers wordt er spontaan een barbeque georganiseerd met wat ieder nog in huis heeft. De binnentuin wordt bijgehouden door enkele bewoners en een hoveniersbedrijf en zij zorgen er met z’n allen voor dat de boel er netjes bij ligt. ’s Winters wordt het hofje opgesierd met kersbomen en verlichting en gaan de deuren op Gouda bij kaarslicht letterlijk open voor bezoekers..
Sinds 2017 heeft eigenaar Woonpartners Midden-Holland besloten om vrijgekomen woningen in de vrije sector te verhuren. Tevens wordt samen met nieuwe potentiële bewoners gekeken of deze woonomgeving en de manier van samen een tuin delen en wonen goed bij elkaar passen. Dit is overigens geen officiële ballotage.